X

Cum să ai o bucătărie ca în reviste: Șase pași pentru a avea o bucătărie organizată și aerisită

Bucataria este una dintre cele mai folosite camere din casa si este nevoie sa fie mereu curata si ordonata. Fie ca este o bucatarie clasica, fie ca este una open-space, aceasta nu este doar un spatiu in care se gateste si atat.

Bucataria a devenit un fel de living in ultimii ani: aici familia se aduna la ora meselor, la cafea, pentru un moment de relaxare etc. In plus, in ultimele luni bucataria tine loc de birou sau de „clasa” pentru cei care lucreaza sau invata de acasa.

Sase pasi simpli pentru o bucatarie organizata

Daca tot ceea ce vezi cand intri la tine in bucatarie sunt lucruri care in mod normal nu au ce cauta acolo si, in acel moment, iti spui ca toate acele bucatarii pe care le vezi in reviste sau pe internet sunt pura fantezie, afla ca nu este deloc adevarat. Doar ca nu ai descoperit tu calea pentru a avea o bucatarie organizata si aerisita.

CITEȘTE ȘI: Cum să ai prosoape de bucătărie curate și dezinfectate – De ce nu e de ajuns să le speli în mașina de spălat

Renunta la tot ce provoaca dezordine

Nu poti decora nimic in jurul obiectelor care stau claie peste gramada, intr-o dezordine „desavarsita”. Fa un „recensamant” al tuturor obiectelor aflate la vedere, gandeste-te bine de ce ai nevoie si de ce nu. Degajeaza tot ce poate fi degajat. Spre exemplu, in loc sa tii pe dulap un cos cu fructe, poti folosi acel spatiu pentru un robot de bucatarie, iar fructele vor sta foarte bine intr-un cos suspendat pe mai multe nivele; faci si economie de spatiu si va arata si superb, recomanda acasa.ro!

Foloseste eficient spatiul de sub chiuveta pentru a „ascunde” acolo tot ce nu ai vrea sa vezi prin bucatarie la orice ora; poti apela chiar la rafturi montate pe interiorul usilor de la dulapuri, astfel incat sa poti profita cat mai mult de spatiul ascuns privirilor.

Foloseste spatiul pe verticala cat de mult posibil. O bara pentru agatat tigai si ustensile de bucatarie te va obliga sa le pastrezi in ordine, o bara magnetica pentru cutite, la fel. Gandeste-te cat spatiu liber iti va ramane pe dulapuri daca toate acestea vor disparea.

Fa curat „luna”

Dupa ce ai terminat cu organizarea dezordinii, pasul urmator este o curatenie facuta cu simt de raspundere. Cei mai buni aliati vor fi carpele din microfibra, periile si solutiile de curatat care te for ajuta sa scapi de orice urma de grasime. Ca un pont, nu uita de manerele sertarelor si de butoanele aragazului. Sunt atat de mici, incat mereu uitam de ele!

Dupa ce ai terminat cu curatenia de sus in jos (paianjeni, praf pe pereti, dulapuri, corpuri de iluminat), aspira si spala podeaua.

Pastreaza la vedere doar ceea ce folosesti zilnic

Odata terminata curatenia, poti incepe sa reasezi ustensilele si aparatele pe care le folosesti cel mai des. Cana electrica, prajitorul de paine, un robot pentru smoothie, cuptorul cu microunde. Toate acestea pot sta la loc de cinste, la indemana ta, insa doar daca sunt indispensabile si le folosesti zilnic. In caz contrar, incearca sa le plasezi in zone unde sa nu fie atat de vizibile.

Inlocuieste ambalajele originale cu recipiente de bun gust

In loc sa tii la vedere pungi de faina, malai, condimente sau cafea, poti deserta toate acestea in recipiente dragute, care vor da bucatariei tale un aer organizat si un aspect placut ochiului.

Monteaza rafturi deschise pe verticala

In loc sa ascunzi paharele prin dulapuri, le poti pune pe rafturi aplicate pe pereti astfel incat sa fie la indemana oricui. Nu e rau sa pastrezi la fel si vasele pentru servit masa, insa in acest caz tot ce vei expune este indicat sa fie din acelasi set si sa aiba o culoare potrivita cu tot ce este in jur.

CITEȘTE ȘI: Avertismentul specialiştilor: Cel mai murdar obiect din casă este în bucătărie

Pont: pe rafturile deschise depoziteaza doar acele obiecte folosite frecvent, pentru a scapa de problema prafului care s-ar putea aduna pe ele.

Insufleteste bucataria cu cateva plante

Daca vrei sa cresti ierburi aromatice in ghiveci, pervazul geamului de la bucatarie este loculideal.

Ghivece cu plante decorative pot fi amplasate pe dulapuri sau pe rafturile suspendate despre care vorbeam mai sus. Nu ai nevoie de plante care sa capteze toata atentia, ci sunt de preferat cele care pot fi plantate in ghivece mici si care nu ajung sa ocupe prea mult spatiu.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro